Spataderen
Spataderen komen bij een groot deel van de bevolking voor. Spataderen aan de benen zijn zichtbaar als dikker wordende blauwgekleurde aderen of als kleinere rood-blauwe plekjes met kleine vertakkingen (“spinnetjes”).
Tijdens de zwangerschap komen spataderen vaker voor (bij circa 30-50% van de zwangeren). Door hormonale veranderingen is er een toename van het bloedvolume en wordt de vaatwand slapper. Daarnaast speelt de verhoging van de druk in de buik van de moeder (door het groter wordende kindje) een rol. De verhoogde druk kan de terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart belemmeren.
Klachten die door spataderen veroorzaakt kunnen worden zijn: vermoeidheid, pijn, jeuk, tintelingen of een branderig gevoel tijdens rust of beweging. Hierdoor kan men beperkt worden in o.a. het opstaan, bukken, tillen, staan en lopen.
Spataderen zitten meestal in de benen, maar kunnen tijdens de zwangerschap ook op de schaamlippen optreden. Dit kan een zwaar gevoel, pijn en jeuk veroorzaken. Spataderen op de schaamlippen en klachten hiervan verdwijnen vaak na de bevalling.
Fysiotherapie bij spataderen heeft als doel het verminderen van de klachten. De behandeling zal bestaan uit het geven van adviezen, oefeningen en (zeer effectieve) massage.