lymfe

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfdrainage is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van eiwitten en vocht in het weefsel (oedeem). Het is een soort massage waarbij de handen lichte, draaiende bewegingen maken om de vochtafvoer in de lymfbanen te stimuleren.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen. Het kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van operatie, trauma of andere aandoeningen (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het arm- of borst-lymfoedeem na een borstoperatie met okselklier-verwijdering of het been-of buik-lymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie.

Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Ook kan fibrotisering van het weefsel (verharding van de huid) en/of een ontstekingsreactie (rood,pijnlijk en warm weefsel) in het bestralingsgebied ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegingen en beperkingen in het dagelijks functioneren.

De behandelingsmogelijkheden

De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem. Genezing van lymfoedeem is door de behandelaar niet altijd mogelijk. Het stimuleren van afvoerwegen en aanleggen van nieuwe afvoermogelijkheden in het geval van verwijdering van lymfklieren en lymfbanen, is tevens een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Het door bestraling aangetaste weefsel (fibrotisering en ontsteking) is door manuele lymfdrainage en lymftaping goed te behandelen. De patiënt zal ook begeleid worden in het opbouwen van zijn activiteiten om het normaal functioneren van zijn ledematen zo goed mogelijk te herstellen. Als laatste, maar een niet te verwaarlozen aspect, is te vermelden dat de manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder een uiterst ontspannende therapievorm is. De patiënt vindt tijdens de behandeling een rust-moment waarin lichaam en geest kunnen ontspannen.

lymfe3

De behandeling kan bestaan uit:

  • voorlichting/adviezen
  • manuele lymfdrainage
  • compressietherapie (door middel van zwachtels en elastische kousen)
  • tapen (lymftaping)
  • ademhalingstherapie
  • oefentherapie

Recensie Els van Es

8 Jaar geleden ben ik aan borstkanker geopereerd (borst besparend en een algeheel okseltoilet). Ik heb Chemo en Bestraling gehad. Daardoor kreeg ik veel last van littekenweefsel, en zat mijn huid vast door de bestraling. Ik ben 4 jaar bij verschillende Oedeem therapeuten behandeld om het weefsel los te maken , wat erg pijnlijk was ,maar zonder resultaat. Ik had de hoop al opgegeven, maar van mijn Oncoloog moest ik het littekenweefsel echt los laten maken.

Via een vriendin hoorde ik van de AORT- methode en kwam bij Marie- Josée terecht. Meteen de eerste behandeling voelde ik al resultaat en ik  kan mijn arm weer beter bewegen en daar was ik heel erg verwonderd over. Inmiddels na een jaar is mijn borst weer heerlijk soepel en het litteken is weer heel mooi glad geworden .

Ik ben hier heel gelukkig mee !

Meld u direct aan of neem dan contact met ons op!