oedeem

Oedeem

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam en komt vaak voor in armen of benen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door spataderen, operaties (bv okselkliertoilet) of bestraling.
Er zijn verschillende soorten oedeem, u kunt bij ons terecht om te bepalen welke vorm u heeft.
Na een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek stellen wij de diagnose. Zo komen we samen met u tot een passende behandeling.

Er zijn drie hoofdgroepen van oedeem.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) maar ook als gevolg van een operatie, trauma of b.v. bestraling.

Veneus oedeem is een eiwitarme vochtophoping die ontstaat bij het niet goed functioneren van het veneuze stelsel, dat is het netwerk van aderen die het bloed vanuit het lichaam terugvoert naar het hart.

Lipoedeem is eigenlijk geen vochtophoping maar een ophoping van abnormale vetcellen. Doordat deze cellen ook vocht aantrekken gaat het wel vaak gepaard met oedeem.

De oedemen kunnen ook in mengvormen voorkomen, zoals veno-lymfoedeem en lip-lymfoedeem.

Behandeling

De manier van behandelen is afhankelijk van het soort oedeem.

Heeft u veneus oedeem dan wordt u gezwachteld en als het oedeem vermindert is, worden er steunkousen aangemeten. Wij verwijzen u daarvoor graag door naar deskundigen.

Bij lipoedeem bestaat de behandeling uit het aanmeten van steunkousen, gecombineerd met een dieet en beweegadviezen, soms is een chirurgische behandeling nodig ( liposuctie).
De huisarts kan u in dit traject begeleiden en voor gerichte beweging kunnen we doorverwijzen naar collega’s die beschikken over een oefenzaal.

Bij alle vormen waarbij er ook sprake is van lymfoedeem, kunnen wij u behandelen in onze praktijk.

Deze behandeling bestaat uit:
-voorlichting en adviezen
-manuele lymfdrainage volgens methode Vodder
-compressietherapie (bv zwachtelen of steunkousen)
-tapen (lymftaping)
-ademhalingstherapie
-oefentherapie

oedeemtherapie2

Recensie Anneke van Houte

Na een operatie wegens borstkanker en behandeling met chemotherapie en bestraling is er chronisch lymfoedeem ontstaan in mijn rechterarm. Als gevolg van recidiverende infecties (erysipelas) in de arm en hiermee gepaard gaande destructie van lymfatisch weefsel is de arm fors in omvang en gewicht toegenomen. Dit heeft o.a. tot pijnklachten aan de schouderkop geleid. Door regelmatige oedeemtherapie wordt de pijn sterk verminderd. Daarnaast is de manuele lymfdrainage onmisbaar voor mij ter voorkoming van fibrose van het weefsel in de arm.

Voor mijn behandeling heb ik welbewust voor de praktijk Fysiotherapie Sanatoriumlaan gekozen, omdat ik aangetrokken werd door de aangename, rustige sfeer die er heerst. Ook de keuze voor mijn therapeut, Marie-Josée Palstra, is een bewuste, zij behandelt mij ‘volgens Vodder’, een methode die ik voor mijn chronische aandoening het meest geschikt ben gaan vinden en die ik bovendien als prettig ervaar. Ik heb veel waardering voor de professionaliteit van Marie-Josée, voor haar manier van werken en haar streven naar verdere ontwikkeling. Tevens ben ik heel tevreden over de hoeveelheid tijd die er voor een behandeling genomen wordt, de rust en ontspanning die dat oplevert is zeer heilzaam voor mij.

Meld u direct aan of neem dan contact met ons op!