triggerpoints

Triggerpoints AORT

De methode AORT is een drukpunt methode die in Duitsland en Oostenrijk al meer dan 15 jaar wordt toegepast, maar vreemd genoeg in Nederland nog onbekend is. AORT staat voor Autonome Osteopathische Repositie Techniek (2003) van Raphael van Assche.
Deze drukpuntmethode, een vorm van triggerpointmethode wordt veel gebruikt bij chronische nek- en rugpijn, hoofdpijn, fybromyalgie, artrose en overbelastingspijnen zoals de muisarm. De methode is ook succesvol bij klachten van het kaakgewricht (tandenknarsen). Daarbij is het belangrijk dat de patiënt zich tijdens de therapie volledig ontspant.

Bij behandeling zoeken we het meest pijnlijke punt op. Dat kan een zogenaamde myofasciaal  triggerpoint zijn, een verdikking binnen een gespannen spier. Zo een triggerpoint is gevoelig voor druk en geeft een uitstralende pijn voor de patiënt. Het kunnen ook banden van een gewricht of aanhechtingen van spieren zijn die te gespannen staan. Daardoor kan een gewricht niet meer op de goede manier bewegen en zelfs blokkeren, denk bij voorbeeld aan een wervelblokkade. Dan zoeken wij een pijnvrije positie op en houden wij deze minimaal 90 seconden vast. Dit gebeurt in een ontspannen houding van de patiënt die gevraagd wordt om alle merkbare spanning los te laten. Tijdens het aanraken van de drukpunten worden de receptoren die de spierspanning regelen als het ware opnieuw geprogrammeerd. De patiënt komt in een algehele ontspanning zodat ook de pijnlijke spier en het betrokken gewricht ontspannen. De basisspanning verminderd. Het resultaat is een minder pijnlijke, of zelfs pijnvrij(e) spier/gewricht. Tijdens de nabehandeling worden de spier en het betrokken gewricht voorzichtig en rustig bewogen. De eerste twee dagen moet het behandelde lichaamsdeel worden ontzien. Daarna volgt een periode van training om de belastbaarheid te vergroten. Wij begeleiden u hierbij met gerichte oefeningen en advies.

triggerpoints2

Wij zijn opgeleid door de AORT-expert Raphael van Assche zelf. Raphael heeft ontdekt dat het bij de pijn betrokken gewricht na deze behandeling weer in de juiste stand komt. Daardoor beweegt het gewricht weer op een goede manier en houden de spieren een gezonde basisspanning. Hieraan dankt de therapie haar succes.

Recensie E. van der Bruggen

Al jaren kom ik bij de fysiotherapeut voor massages en oefeningen tegen de heftige pijn in mijn schouders en rug. Door massages wordt de boel korte tijd wat losser en de pijn iets minder. Sinds enige tijd word ik behandeld volgens methode AORT. Wat een heerlijkheid. Dit blijkt direct te werken! Na jarenlang dagelijks pijn te hebben gehad, ben ik daar nu definitief van af. Daar durf ik nu wel vanuit te gaan. Als er een nieuwe pijnplek opduikt, wordt die door Marie-Josée behandeld en ik ben er weer vanaf. Kortom, zeer warm aanbevolen, ook voor de medesceptici onder u.

Recensie Hannie de Pater-de Boer

Mijn recher knie is al jaren stijf en pijnlijk door arthrose. Maar toen ook mijn linker knie veel pijn ging doen, voelde ik me echt gehandicapt: met traplopen en vooral met op- en afstappen van de fiets. Gelukkig zorgde mijn fysiotherapeute met haar triggerpunt-behandeling aort voor verlichting. Na 2 behandelingen was mijn pijn weg. Sinds 6 maanden voel ik me weer heel mobiel en ben ik met op- en afstappen geen gevaar meer in het verkeer.

Meld u direct aan of neem contact met ons op!